۱۳۸۵ آذر ۲۸, سه‌شنبه

عیوب بافت در پارچه های حلقوی پودی و دلایل بروز آنها

در این مقاله به عیوب بافت در پارچه های حلقوی پودی و دلایل بروز آنها خواهیم پرداخت . بطور کلی در بافندگی حلقوی پودی٬ عیوب پارچه تولیدی ناشی از معیوب شدن المانهای بافت٬ تنظیمات غلط ماشین و یا نا کافی بودن خصوصیات و ویزگیهای نخ برای فرایند بافت است. درصد زیادی از عیوب پارچه ناشی از مجموعی از دو یا چند مشکل بر روی ماشین است . بر روی ماشین گردباف عیوب زیر بیش از همه ایجاد می شود :


  • حلقه افتادگی : آنها نیم حلقه هایی هستند که تنها از طریق پای حلقه با دیگر حلقه ها در ارتباط هستند. این حالت هنگامی ایجاد می گردد که :
    وقتی که نخ تغذیه شده توسط نخ بر به درستی در داخل قلاب سوزن قرار نگیرد. چنانچه هیچگونه حلقه ای در داخل قلاب سوزن موجود نباشد٬ هیچ تضمینی برای باز شدن زبانه سوزن در سیکل بعدی بافت وجود ندارد. این مسئله سبب می شود تا شیاری عمودی بر روی پارچه که ناشی از قرار نگرفتن نخ در سیکل های متعدد بافت بر روی سوزن مذکور است بوجود آید. این عیب آنقدر ادامه پیدا خواهد کرد تا بطور اتفاقی به دلیل ارتعاش ناشی از دوران سیلندر ٬ به خودی خود ویا بواسطه حرکت نخ بر بر روی سوزن ٬زبانه سوزن باز شده و برای دریافت نخ در سیکل بعدی آماده شود.
    وقتی که سر سوزن شکسته شده باشد.
    هنگامی که نیم حلقه موجود در درون سوزن به دلیل تاب زندگی بالای نخ و یا کشش کم پارچه از قلاب سوزن بیرون بپرد.
    هنگامی که زاویه تغذیه نخ نسبت به قلاب سوزن بدرستی تنظیم نشده باشد. یا نخ بدلیل کشش کم و یا نوسانات زیاد نخ قادر نباشد در داخل قلاب سوزن قرار گیرد

    در شکل زیر عیب ناشی از حلقه افتادگی را بر روی پارچه مشاهده می کنید.



    در شکل زیر نیز نخی با تاب زندگی خیلی بالا که منجر به پا ملخی شده است مشاهده می شود.




    سوراخ در پارچه تولیدی : این عیب بدیل موارد زیر تولید میشود:
    هنگامی که نخ در هنگام پایین رفتن سوزن بدلیل افزایش شدید تنش پاره شود. این تنش میتواند در اثر نایکنواختی بالای نخ ٬ بد پارافینه کردن نخ تغذیه شده و یا گیر کردن نخ در المانهای که در مسیر ان قرار دارد ایجاد شود. لازم به ذکر است که تنش وارده بر نخ از ابتدای تشکیل حلقه تا هنگام عمل سر اندازی حلقه ویا ناک اور به دلیل افزایش زوایای تماس نخ با سوزن ها و سینکر ها ٬ زیاد می شود. همچنین هنگامی که یک تنش ناگهانی و شدید بر نقاط سست نخ در حین بافت وارد میشود ٬ نخ پارگی ایجاد خواهد شد. نخ پارگی می تواند در اثر تنظیم اشتباه بادامک تعیین کننده طول حلقه ویا انتخاب یک طول حلقه بسیار بالا ایجاد گردد.
    هنگامی که بافت آنقدر متراکم باشد و طول حلقه انقدر کوچک که امکان سر اندازی حلقه از روی سر سوزن امکان پذیر نباشد و نخ پاره شود.
    هنگامی که المانهای معیوب موجود بر سر راه سوزن باعث آسیب به نخ و پارگی آن شود.

    در شکل زیر تصویری از سوراخ ایجاد شده در پارچه را ملاحظه می کنید.



    خط یا نوار سوزن : در یک پارچه خالی از عیب٬ حلقه ها در فواصل مساوی از یکدیگر بر روی یک ردیف قرار دارند. این یکنواختی در فاصله بین حلقها می تواند توسط عیب خط یا نوار سوزن از بین برود. این عیب میتواند از طریق سوزن هایی که دارای سرهای خمیده و یا قلابهای خمیده دارند ایجاد شود. همچنین زبانه هایی که خیلی سفت بوده و سخت باز و بسته می شوند و یا سوزن هایی که به دلیلی خیلی سخت در شیار سوزن بالا و پایین میروند منجر به این عیب میشوند. نوع دیگری از این عیب هنگامی ایجاد می شود که زبانه به درستی برروی سر سوزن قرار نگرفته و به درستی آنرا نمی بندد. در این حالت میتواند به طور موقتی حلقه های دوبل و یا حلقه های پاره شده ایجاد گردد. در زیر نوعی از این عیب را در طول پارچه ملاحظه می کنید.

    شیار های عرضی بر روی پارچه : این عیب نایکنواختی های پریودیک بر روی پارچه در جهت رج پارچه هستند. این عیوب هنگامی پدید می ایند که :
    وقتی به اشتباه نخی با ظرافت ویا ساختار متفاوت با دیگر نخهای تغذیه شده به ماشین تغذیه گردد.
    هنگامی که تنظیمات مربوط به بادامک طول حلقه در یک سیستم با سیستم های دیگر متفاوت باشد وقتی نخ با رنگ متفاوت به دستگاه تغذیه گردد.
    هنگامیکه وسیله تغذیه کننده مثبت و یا منفی بر روی یک سیستم بطور متفاوتی از ما بقی تغذیه کننده ها تنظیم گردد.
    وقتی که خصوصیات نخ یکی از بوبین ها با بقیه متفاوت باشد. در زیر نوعی از این عیب را در عرض پارچه ملاحظه می کنید.

    حلقه نیمبافت: این عیب هنگامی بوجود می اید که به دلیل خراب بودن زبانه سوزن و یا دلایل دیگر ٬امکان انتقال حلقه از داخل قلاب سوزن به روی ساقه سوزن امکان پذیر نباشد. در این حالت نیم حلقه در داخل قلاب باقی مانده و ایجاد حلقه نیمبافت می کند. در زیر شکلی از ایجاد نیم حلقه نا خواسته را مشاهده می کنید.

  • نقاط نازک و کلفت: این عیب که منجر به ایجاد ظاهری نایکنواخت بر روی پارچه می شود٬ بی تردید ناشی از بکار بردن نخهایی است که بشدت نایکنواخت هستند. در زیر نوعی از این عیب را ملاحظه می کنید.


  • ۱۳۸۵ آذر ۲۶, یکشنبه

    نوع جدیدی از ماشین های دو میله سوزن برای تولید حلقه های اینترلاک بر روی پارچه های حلقوی تاری

    در این مقاله به تشریح نوع جدیدی از ماشین های دو میله سوزن برای تولید حلقه های اینترلاک بر روی پارچه های حلقوی تاری خواهیم پرداخت. اگر چه این ماشین در بعد صنعتی هنوز به تولید نرسیده است اما مطالعه این ایده جدید که ممکن است در آینده نزدیک بصورت تجاری عرضه شود ٬ به لحاظ انکه حاوی روش جدید ودر نوع خود جالب است ٬خالی از لطف نیست. هدف بر روی این ماشین ٬ایجاد ساختاری شبیه به بافت های اینترلاک حلقوی پودی ٬ جهت رسیدن به پارچه ای با تراکم و ضریب پوشش بالا است.
    در این ماشین بافندگی حلقوی تاری از دو میله سوزن موازی ۲ و ۳ استفاده شده است که سوزن های آنها (۱) در طول یک خط قرار دارند و قلاب این سوزنها بر خلاف ماشین های حلقوی تاری دو میله سوزن معمولی٬ در یک راستا و یک جهت تعبیه شده اند। سینکر ها (۹) روی یک میله سینکر (۱۰) مابین سوزن ها و نزدیک به آنها قرار دارند. ضمنا یک فال پلیت (۵) برای ناک اور حلقه ها (۴) از سوی سوزن هم بر روی ماشین نصب شده است. یک میله راهنما (۸) در بالای دو میله سوزن با کمک راهنماهای (۷) ٬ نخهای (۶) را به سوزنها تغذیه می کنند. مانند ماشین های بافندگی حلقوی تاری شناخته شده ٬ تعداد میله های راهنما بسته به نوع پارچه تولیدی ٬ می تواند تغییر نماید. سوزن های هر دو میله سوزن حرکت رفت و برگشتی را در راستای محور شان انجام می دهند که برای تشکیل حلقه (۴) نیاز است. این سوزن ها بر روی میله سوزنها به صورت یک در میان عمل میکنند.
    میله راهنمای (۸) یک حرکت نوسانی بین سوزنهای بالا آمده انجام می دهد٬ عمود بر صفحه میله سوزنها جابجا می شود و در انتها در مکانی در جلو یا پشت قلاب سوزنها جای می گیرد। علاوه بر این در منتها الیه موقعیت حرکت نوسانی خود ٬ در طول میله سوزن به اندازه یک فاصله سوزن ٬ در لحظه ای در جلوی قلاب سوزن واقع است ٬ جابجا می شود। سپس ٬ بسته به نوع بافت ٬ به فاصله چند سوزن در پشت قلاب سوزنها حرکت اندر لپ خود را به انجام می رساند। در مرحله بعد ٬ در حالی که هر دو میله سوزن در پایینترین موقعیت خود قرار دارند٬ میله راهنما به اندازه نصف فاصله سوزن بموازات میله سوزن ها جابجا شده تا آماده بافت بر روی میله سوزن دیگر شود। سینکر های (۹) در برابر سوزن حرکت جلو و عقب را انجام میدهند. اما بر خلاف ماشین های بافندگی حلقوی تاری معمولی ٬ حرکتی را هم به اندازه نصف فاصله سوزن در راستای میله سوزن ها ٬ انهم هنگامی که هر دو میله سوزن در پایینترین موقعیت خود قرار دارند٬ انجام می دهد. در نتیجه ای حرکات ٬ رجهای متوالی بر روی یک در میان سوزنها ایجاد می شود. یک رج بر روی سوزن های فرد و رج بعدی بر روی سوزن های زوج. بنابر این رج بعدی بر روی سوزنهایی بافته می شود که در رج قبلی حلقه ای تشکیل نداده اند. در این حالت حلقه های رج های متوالی که یک در میان ردیف ها تشکیل شده اند٬ به اندازه نصف ارتفاع خود جابجا شده ٬ و هر دو رج بصورت یک رج برروی ظاهر پارچه رویت می شود٬ اتفاقی که بر روی پارچه های اینترلاک حلقوی پودی نیز می افتد. شکل زیر نمای از بافت اینتر لاک ایجاد شده را نشان می دهد.توضیحی که در فوق اشاره شد مربوط به یک ماشین با یک میله راهنما است. طبیعی است که میتوان از میله راهنمای متعددی برای افزایش تولید استفاده نمود


    ۱۳۸۵ آذر ۲۵, شنبه

    مصرف سوزن در ماشین های جوراب بافى

    امروزه در سراسر جهان در حدود ۷۰ درصد بارچه های حلقوی تاری و پودی بوسیله سوزن های زبانه دار ٬ ۱۰ درصد با سوزنهای فنری و یا ریشدار ٬ ۱۰ درصد با سوزن های مرکب و ۱۰ در صد نیز بوسیله تکنیک های دیگر و با دست بافته می شو ند.

    جورابهای ظریف عمدتا بر روی ماشین های جوراب بافی اتوماتیک با گیج ۳۲ بافته می شود. بسته به کار برد ماشین ٬ توصیه می شود بر روی ماشینی با ظرافت سوزن و ضخامت سوزن معین ٬ نخی با ظرافت معینی بافته شود.

    بر روی ماشین های جوراب بافی ٬ سوزنها به طور متفاوتی دچار آسیب می شوند. چنانچه قسمتی از سوزن مانند قلاب٬ زبانه ٬ پایه و یا قسمت دیگر معیوب شود ٬ سوزن بایستی بلافاصله عوض شود. عمر یک سوزن بر روی ماشین های جوراب بافی به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال به عواملی نظیر میزان عمر ماشین ٬ نوع بافت سوزن وی طرح موجود بر روی جوراب و کیفیت نخ بکار رفته. در برخی موارد هزینه سوزن های نو در صد قابل توجهی از کل هزینه ها را تشکیل می دهد. تحقیقی برروی ۲۰۰ ماشین جوراب بافی در دو کارخانه که دارای ظرفیت ۱۲ میلیون جوراب در سال را دارد ٬ در کشور کرواسی صورت گرفنه است که خلاصه ای از آن را در زیر ملاحظه می کنید. ماشین ها مذکور مجهز به سوزن های زبانه دار معمولی و دو سر زبانه دار بوده اند. برای تولید جوراب های زنانه ظریف از ماشین های اتوماتیک با گیج ۳۲ با قطر ۴ اینچ ٬ ۴۰۰ سوزن و سرعت ۷۰۰ دور در دقیقه برای سیلندر استفاده شده است. نخ فیلامنتی تکسچره شده پلی آمیدی در اینحالت روی سوزنها بافته شد. برای تولید جوراب های معمولی از ماشین ها اتوماتیک یک سیلندره با گیج ۱۴ ٬ ۱۵۹ سوزن و قطر ۹۰ میلیمتر برای تولید جوراب بچه گانه از پنبه و الاستان با سرعت حداکثر ۲۵۰ دور در دقیقه استفاده می شود.

    در طی ۶ هفته تحت نظر گرفتن ماشین های جوراب بافی در مجموع ۶۹۴ مورد اسیب دیدگی سوزن گزارش گردید. از این مقدار اسیب دیدگی

    حدود ۶۱ ٪ شکستگی سر سوزن شامل زبانه و قلاب سوزن
    حدود ۱۶ ٪ ساییدگی و آسیب در ساق سوزن
    حدود ۲۳ ٪ در صد شکستگی پایه سوزن گزارش گردید.

    سوزن ها اغلب در ابتدای هفته اسیب می دیدند٬ زمانیکه ماشین ها مجددا پس از دو روز تعطیلی آ غاز به کار می کردند. علت آسیب دیدگی ها عبارت بودند از کثیفی های روغن یا جمع شدگی روغن در منطقه بافت که بطور صحیحی از آن منطقه تمیز نشده بودند. این مشکلات بخصوص برای ماشینهای قدیمی تر ایجاد میشد. بر روی ماشین هایی که از نخهای ریسیده شده استفاده می شد٬ ذرات الیاف و پرز معلق در فضا در منطقه بافت می نشستند و منجر به اسیب دیدگی قلاب و یا زبانه سوزن می شدند. مناطق ضخیم در نخ باعٍث اسیب دیدگی سینکر و یا نخ پارگی میشد. هنگام رفع نخ پارگی چنانچه هیچگونه اسیب دیدگی سینکر شناخته نمی شد٬ در هنگام استارت مجدد دستگاه٬ سوزن تحت تاثیر قرار می گرفت.

    یک ماشین اتو ماتیک جوراب بافی در هر ساعت به طور متوسط به ۲۸۹/. سوزن یا یک سوزن در هر ۴۶/۳ ساعت نیاز مند است . در یک کارخانه با ۴۰ دستگاه اتوماتیک در هر سال هزینه این سوزنها با قیمت یک دستگاه جوراب بافی نو یعنی ۲۰۰۰۰ یورو برابری می کند. میزان مصرف سوزن بخصوص در ماشین های مجهز به سوزن های دو سر زبانه دار بسیار بالاست.

    کار می کنند Online ماشین ها ی گردباف

    شرکت مایر اند کی در حدود ۵۰۰۰۰ هزار ماشین گردباف در حال کار در سراسر جهان دارد. برای این شرکت ها خدمات پس از فروش از اهمیت زیادی بر خوردار است.در حقیقت یکی از پارامتر های مهمی که مشتری را برای خرید نوعی بخصوص از یک ماشین بافندگی ترغیب می کند ٬ نحوه خدمات پس از فروش و در دسترس بودن تکنسین های شرکت فروشنده برای تعمیر یا رفع مشکلات احتمالی ماشین الات خریداری شده است. برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ در در نمایشگاه جهانی ایتما ایده ارتباط ماشین های گردباف از طریق یک سیستم شبکه ای جهانی توسط شرکت مذکور ارایه گردید. بنابر این با فشار یک دگمه می توان اطلاعات تکنیکی و میزان تولید ماشین الات را براحتی فراخوانی گردد. این امکانات و تجهیزات تا کنون بصورت انتخابی برای مشتریان بر روی ماشین الات نصب شده است. از طریق خطوط ارتباطی اینترنت ٬داده های یک ماشین گردباف می تواند از راه دور فرستاده شده و براحتی تجزیه و تحلیل شود. این راه حل می تواند منجر به کاهش هزینه تعمیر و نگهداری ماشین گردد. به عبارت دیگر ٬ در صورت خرابی ماشین با فشار یک دگمه ٬ ارتباط با بخش سرویس مرکزی بر قرار شده و راهکار های لازم برای رفع عیب مربوطه ارائه می گردد

    Split تكنيك

    به هنگام انتقال حلقه از روی سوزن بر روی سوزن دیگر سوراخی ایجاد می شود که در برخی موارد ظاهری نا زیبا به پارچه میدهد. تکنیک مدكور که در ماشین های تخت باف مدرن از آن استفاده میشود ٬ در واقع روشی است برای تعمیر این سوراخها بدون استفاده ار بادامک اضافی. مراحل مختلف این تکنیک در زیر آمده است

    مرحله اول : در این مرحله سوزن بستر سمت راست به سمت بالا حرکت نموده تا نیم حلقه بر روی ساقه آن قرار بگیرد. سپس سوزن بستر سمت چپ برای در یافت آن بالا آمده است.

    مرحله دوم : در حین حالی که سوزن سمت راست به موقعیت ابتدایی خود بر می گردد٬ نخ بر نخ جدید را در اختیار این سوزن قرار می دهد. در این صورت سوزن دارای یک نیم حلقه خواهد شد که سوراخ ایجاد شده ناشی از انتقال حلقه را می پوشاند.

    مرحله سوم : سوزن سمت چپ برای تنظیم طول این نیم حلقه جدید به حرکت به سمت پایین خود ادامه میدهد

    ۱۳۸۵ آذر ۲۴, جمعه

    الیاف کربن

    امروز مقاله ای را در خصوص الیاف کربن و خصوصیات آن در فصلنامه کامپوزیت خواندم. نظر به استفاده روز افزون از این نوع الیاف در بافندگی حلقوی تاری و پودی ٬ بخصوص در تهیه کامپوزیت های حلقوی یک ٬ دو و چند محوری حلقوی ٬ مناسب دیدم که این مقاله را عینا به نظر شما برسانم. تکنولوژی تولید این الیاف در انحصار چند کشور صنعتی است . اما در اخبار خواندم که خوشبختانه متخصصان کشور مان در سال گذشته موفق به تولید آن شده اند.

    الیاف کربن نسل جدیدی از الیاف پر استحکام است . این مواد از پرولیز کنترل شده گونه هایی از الیاف مناسب تهیه می شود ؛ به صورتی که بعد از پرولیز حداقل 90 درصد کربن باقی بماند . الیاف کربن نخستین بار درسال 1879 میلادی زمانی که توماس ادیسون از این ماده به عنوان رشته پرمقاومت در ایجاد روشنایی الکتریکی استفاده کرد ، پای به عرصه علم و فن آوری گذاشت . با این حال درآغاز دهه 1960 بود که تولید موفق تجاری الیاف کربن ، با اهداف نظامی و به ویژه برای کابرد در هواپیمای جنگی ، آغاز شد . دردهه های اخیر ، الیاف کربن در موارد غیر نظامی بسیاری ، همچون هواپیماهای مسافربری و باربری ، خودروسازی ، ساخت قطعات صنعتی ، صنایع پزشکی ، صنایع تفریحی – ورزشی و بسیاری موارد دیگر کاربردهای روزافزونی یافته است . الیاف کربن در کامپوزیت های با زمینه سبک مانند انواع رزین ها به کار می رود . کامپوزیت های الیاف کربن در مواردی که استحکام و سختی بالا به همراه وزن کم و ویژگی های استثنایی مقاومت به خوردگی مدنظر باشند ، یگانه گزینه پیش روست . همچنین هنگامی که مقاومت مکانیکی در دمای بالا ، خنثی بودن از لحاظ شیمیایی و ویژگی ضربه پذیری بالا نیز انتظار برود ، بازهم کامپوزیت های کربنی بهترین گزینه هستند . با توجه به این ویژگی ها ، پهنۀ گسترده موارد کاربرد این ماده در گستره های گوناگون فن آوری به سادگی قابل تصور است .

    میزان تولید الیاف کربن از 1992 تا 1997 رشد 200 درصدی در این فاصله 6 ساله داشته که خود نشانگر اهمیت تکنولوژی این ماده است .

    هم اکنون ، ایالات متحده آمریکا نزدیک به 60 درصد تولید جهانی الیاف کربن را به مصرف می رساند و این در حالی است که ژاپن تلاش می کند به میزان مصرفی برابر با 50 درصد تولیدات جهانی این محصول دست یابد . ژاپن به واسطه شرکت صنعتی توری ، خود بزرگترین تولید کننده الیاف کربن درجهان است . هم چنین عمده ترین تولید کننده الیاف کربن با استفاده از پیش زمینه قیر ، ژاپن است .

    پیشگویی برای سال 2013 میلادی ...

    سال 2013 است . خودرویی جدید به نام "BLACKBEAUTY " 100 MPG بدلیل این که ضمن دارا بودن بالاترین کارایی ، به میزان 100 درصد نیز دوستدار محیط زیست شناخته شده ، طرفداران بسیار زیادی دارد . این خودرو پس از انقراض نسل خودروهای فولادی با سازه ای تمام کامپوزیت برپایه کربن متولد شده است . با استفاده از مواد کربنی در ساخت بدنه و سازه های اصلی این خودرو مانند شاسی ، موتور و سیستم های انتقال نیرو ، کاهش وزن به دست آمده موجب مصرف اندک سوخت شده است . این مواد پیشرفته به همراه اندکی فلزات سبک که عمدتا ً در اتصالات به کار می روند ، اقتصاد خودرو را از لحاظ میزان مصرف سالیانه سوخت با انقلابی عظیم مواجه کرده است . این مواد سبک در فریم شاسی ، موتور کاتالیتیک با بازده بالا ، در باتری های لیتیمی و موتورهای الکتریکی ، پانل های بدنه ، مخزن سوخت و مواد پیشرفته نگه دارنده متان که سوخت اصلی خودروست و خلاصه در تمام المان های اصلی که چنین وسیله نقلیه کم مصرف با توانایی های بسیار بالا را می سازد ، به کار رفته است . پانل های بدنه از کامپوزیت های کربنی به روش SMC با سطوح بسیار صاف و آماده رنگ کاری ساخته شده است . فیبریل های کربنی در اندازه های زیر میکرون با ویژگی هدایت الکتریکی ، سطح قطعات پانل های بدنه را به سادگی دارای ویژگی الکترو استاتیک می کنند . از سوی دیگر چون کامپوزیت پلیمری تقویت شده با الیاف کربن از نظر شیمیایی خنثی است به تخریب در برابر پرتو فرا بنفش حساس نیست ، در نتیجه پانل های بدنه به هیچ نوع عملیات پایانی نیاز ندارند . بخش های دیگری که زیاد به آن ها توجه نمی شود ، مانند درموتور ، هوزینگ ها و گیربکس ها تماما ً از کامپوزیت کربنی به روش قالب گیری تزریقی ساخته شده و جایگزین قطعات سنگین ریخته شده فلزی شده اند . مخزن سوخت ، کامپوزیت کربنی ساخته شده به روش پیچش الیاف است که مملو از کربن فعال و فیبریل های کربنی است که موجب افزایش قابلیت نگهداری گاز مایع در فشارهای پایین می شود . موتور کاتالیتیک از کاتالیست های پوشش داده شده برروی کره ها و لوله های ریز شیاردار کربنی که به کربن توخالی معروف هستند و در واقع نوعی از الیاف کربن سوراخ شده هستند ، استفاده می کند . این واحد مرکزی تولید توان الکتریکی که درواقع قلب سیستم به حساب می آید ، به دلیل استفاده زیاد از فرآورده های الیاف کربن ، قادر است کارایی خود را در دماهای بسیار بالایی که الزاما ً در اثر کارکرد موتور پدید می آید ، به خوبی حفظ کند . این دلیل اصلی بالا بودن غیرمعمول بازده چنین خودرویی است . از سوی دیگر مشکلات مربوط به آن دسته از شکست های قطعات که ناشی از اختلاف در ضرایب انبساط حرارتی درنسل خودروهای فلزی بود ، به واسطه استفاده از قطعات کامپوزیتی کربنی ، به طور کامل از بین رفته است . مهندسین مواد ، با دست کاری در میزان جهت یافتگی الیاف کربن ، نوع جدیدی از الیاف را ساخته اند که به طور استثنایی دارای هدایت حرارتی یک بعدی بسیار زیادی بوده و بدین وسیله توانسته اند دستگاههای سرمازا را با بازده بسیار بالا در موتور این خودرو به کار برند .

    در سیستم باتری یونی لیتیم / لیتیم از آندهای کربنی و کاتدهای کامپوزیت کربنی استفاده شده است . سیستم جدید تهویه هوا با استفاده از رادیاتورهای پلاستیکی تقویت شده با الیاف کربن ، محفظه های کربنی و فوم های کربنی عایق ، بیشترین شرایط رفاه و آسایش سرنشین را به همراه حذف کامل گازهای ضد ازن ، فراهم آورده است . سیستم GPS تعبیه شده برای ارتباطات ماهواره ای ، تلفن همراه ، دستگاه دورنگار و رایانه های on-board همگی ضمن رعایت طراحی ارگونومیک از قاب های کامپوزیت کربنی که هدایت الکتریکی مناسبی دارند ، بهره می برند .

    قرار دادن المان های جهت دار کامپوزیتی بر پایه کربن در جهت اعمال لنگر ، سیستم تعلیق کربنی را در این خودرو به گونه ای ساخته که موجب حذف بسیاری از قطعات سنگین فلزی شده و همین موضوع خود موجب عملکرد بهتر سیستم تعلیق شده است . روتورهای کربنی ترمز و لنت ترمزهای گرافیتی ، وزن مجموعه سیستم ترمز را در راستای عملکرد بهتر ترمز کاهش داده است . رینگ های تقویت شده با الیاف کربن ضمن کاهش وزن موجب سرد کار کردن مجموعه ترمز و درنتیجه بالاتر رفتن ضریب امنیت ترمز می شود . تایرهای با فرمولاسیون پیشرفته شامل فیبریل های کربن و بلوک های کربنی جهت دار به همراه الیاف کربن بافته شده به صورت شعاعی ، ضمن سبکی موجب حذف مقاومت غلطشی تایر و سرد ماندن آنها در طول حرکت می شود . المان های تعلیق ، رینگ ها و تایرهای ساخته شده از الیاف کربن باعث برقراری مطمئن اتصال با زمین و در نتیجه کمینه شدن احتمال آتش سوزی دراثر بارهای الکترواستاتیک و افزایش امنیت و راحتی سرنشین در هنگام سوار و پیاده شدن از خودرو می شود .

    با استفاده روز افزون از الیاف کربن در ساخت خودروهای پیشرفته ، مصرف سالیانه بنزین به سرعت رو به کاهش گذاشته و نیاز به واردات سوخت های فسیلی را که باعث عدم تعادل تجاری می شود به حداقل می رساند . درعوض به منظور گسترش واحدهای تولید مواد کربنی جدید با کاربردهای روبه رشد در ساخت خودروهای کربنی ، میلیون ها فرصت شغلی در کشور پدیدار می شود .

    الیاف کربن را می توان براساس مدول الاستیک ، استحکام و دمای نهایی عملیات حرارتی به گروههای زیر دسته بندی کرد :

    دسته بندی براساس ویژگی ها :

    § الیاف کربن با ضریب کشسانی بسیار بالا ؛ بیشتر از 450 گیگا پاسکال

    § الیاف کربن با ضریب کشسانی بالا؛ بین 350 تا 450 گیگا پاسکال

    § الیاف کربن با ضریب کشسانی متوسط ؛ بین 200 تا 350 گیگا پاسکال

    § الیاف کربن با استحکام کششی بالا و ضریب کشسانی پایین ؛ استحکام کششی بیش از 3 گیگا پاسکال و ضریب کشسانی کم تر از 100

    § الیاف کربن با استحکام کششی بسیار بالا ؛ بالاتر از 5/4 گیگا پاسکال

    دسته بندی براساس نوع پیش زمینه :

    § الیاف کربن با پیش زمینه الیاف پلی اکریلونیتریل

    § الیاف کربن با پیش زمینه قیر صنعتی

    § الیاف کربن با پیش زمینه قیر مزوفاز

    § الیاف کربن با پیش زمینه قیر ایزوتروپیک

    § الیاف کربن با پیش زمینه الیاف ریون ( ابریشم مصنوعی )

    § الیاف کربن با پیش زمینه فاز گازی و

    دسته بندی براساس دمای نهایی عملیات حرارتی :

    § الیاف نوع 1 ، دمای عملیات حرارتی بالاتر از 2000 درجه سانتی گراد ؛ تولید کننده الیاف HM

    § الیاف نوع 2 ، دمای عملیات حرارتی حدود 1500 درجه سانتیگراد ؛ تولید کننده الیاف HS

    § الیاف نوع 3 ، دمای عملیات حرارتی کم تر یا حدود 1000 درجه سانتی گراد ؛ تولید کننده الیاف با ضریب استحکام پایین

    ساخت الیاف کربن

    درفرهنگ واژگان نساجی آمده است : الیاف کربن به الیافی گفته می شود که دست کم دارای 90 درصد کربن هستند و از پیرولیز کنترل شده الیافی ویژه به دست می آیند . اصطلاح الیاف گرافیتی درمورد الیافی به کار می رود که کربن آنها بیش از 99 درصد باشد . انواع گوناگونی از الیاف به عنوان پیش زمینه تولید الیاف کربن وجود دارد که دارای ویژگی های انحصاری و مورفولوژی ویژه هستند . پرمصرف ترین الیاف پیش زمینه عبارتند از : الیاف پلی اکریلونیتریل ( PAN ) ، الیاف سلولزی ( مانند ریون ویسکوز و پنبه ) ، قیر حاصل از قطران ذغال سنگ ( Coal tar pitch ) و نوع ویژه ای از الیاف فنلیک .

    الیاف کربن از طریق پیرولیز پیش زمینه های آلی که به شکل الیاف هستند ، ساخته می شود . در واقع انجام عملیات حرارتی موجب حذف عناصری مانند اکسیژن ، نیتروژن و هیدروژن و باقی ماندن کربن به شکل الیاف می شود . در پژوهش هایی که برروی الیاف کربن انجام شده ، مشخص گردیده که ویژگی های مکانیکی الیاف کربن با افزایش درجه تبلور و میزان جهت گیری الیاف پیش زمینه و کاهش نواقص موجود در آنها ، بهبود می یابد . بهترین راه برای دست یابی به الیاف کربن با ویژگی های مناسب ، استفاده از الیاف پیش زمینه با بیشترین مقدار جهت گیری و حفظ آن در طی فرآیندهای پایدار سازی و کربنیزاسیون از طریق اعمال کشش در طول فرآیند است .

    تولید الیاف کربن از پیش زمینه پلی اکریلونیتریل

    برای تولید الیاف کربن با کیفیت بالا از پیش زمینه PAN و سه مرحله اساسی وجود دارد :

    1- مرحله پایدار سازی اکسیدی : در این مرحله الیاف PAN هم زمان با اعمال کشش مورد عملیات حرارتی اکسیدی در محدوده دمایی 200 تا 300 درجه سانتی گراد قرار می گیرد . این عملیات ، PAN گرما نرم را به ترکیبی با ساختار نردبانی یا حلقه ای تبدیل می کند .

    2- مرحله کربنیزاسیون : بعد از اکسیداسیون ، الیاف بدون اعمال کشش در پیرامون دمای 1000 درجه سانتی گراد در محیط خنثی ( معمولا ً نیتروژن ) برای مدت چند ساعت ، مورد عملیات حرارتی کربنیزاسیون قرار می گیرند . درطی این فرآیند ، عناصر غیرکربنی آزاد می شود و الیاف کربن با بالانس جرمی 50 درصد به نسبت الیاف PAN نخستین ، به دست می آید .

    3- مرحله گرافیتاسیون : بسته به نوع الیاف کربن مورد نظر ، از لحاظ ضریب کشسانی ، و اعمال این مرحله در محدوده دمایی مابین 1500 تا 3000 درجه سانتیگراد ، موجب بهبود درجه جهت گیری کریستالیت های کربنی درجهت محور الیاف و بنابراین مایه ی بهبود ویژگی ها می شود .

    تولید الیاف کربن از دیگر پیش زمینه ها نیز کمابیش دارای مراحل اصلی است که در مورد تولید از پیش زمینه PAN آورده شد .

    ساختار الیاف کربن

    مشخصه های ساختاری الیاف کربن بیشتر با دستگاههای میکروسکپ الکترونی و پراش پرتوی ایکس قابل بررسی است . برخلاف گرافیت ، ساختار کربن بدون هرگونه نظم سه بعدی است . در الیاف کربن برپایه PAN ، ساختار الیاف در طی عملیات پایدار سازی اکسیدی و متعاقب آن کربنیزاسیون ، از ساختار زنجیره ای خطی به ساختار صفحه ای تغییر می کند . به این ترتیب صفحات اصلی در پایان مرحله کربنیزاسیون در جهت محور طولی الیاف قرار می گیرند . بررسی های اشعه X با زاویه تفرق باز ( Wide angle X-ray ) نشان می دهد که با افزایش دمای عملیات کربنیزاسیون ، ارتفاع انباشتگی و مقدار جهت گیری صفحات اصلی ، افزایش می یابد . قطر منوفیلامنت های PAN تأثیرعمده ای بر نفوذ عملیات کربنیزاسیون در الیاف کربن تولیدی دارد ، به همین دلیل تغییر در ساختار کریستالوگرافی پوسته و هسته هر منوفیلامنت در الیافی که کاملا ً پایدار شده اند ، به وضوح قابل مشاهده است . پوسته از جهت گیری مرجح طولی بالا به همراه انباشتگی زیاد کریستالیت ها برخوردار است درحالی که هسته ، جهت گیری کم تر صفحات اصلی و حجم کم تر کریستالیت ها را نشان می دهد .

    عموما ً دیده شده که هرچه استحکام کششی الیاف پیش زمینه بیشتر باشد ، ویژگی های کششی الیاف کربن به دست آمده نیز بیشتر می شود . چنان چه مرحله پایدار سازی به صورتی مناسب انجام گیرد ، در آن صورت استحکام کششی و ضریب کشسانی با کربنیزاسیون تحت کشش ، به مقدار بسیار زیادی در محصول کربنی نهایی بالا می رود . بررسی های انجام شده با دستگاههای پراش پرتوی ایکس و پراش الکترونی نشان داده است که در الیاف کربن با ضریب کشسانی بالا ، کریستالیت ها پیرامون محور طولی الیاف قرار گرفته اند . این درحالی است که صفحات لایه ای با بیشترین جهت یافتگی به موازات محور الیاف استقرار یافته اند . به طور کلی استحکام الیاف کربن به نوع پیش زمینه ، شرایط فرآیند ، دمای عملیات حرارتی و وجود نواقص ساختاری در الیاف ، ارتباط دارد . در الیاف کربن با پیش زمینه PAN و افزایش دما تا 1300 درجه سانتی گراد مایه ی افزایش استحکام می شود ولی پس از 1300 درجه ، استحکام به آرامی کم می شود . این موضوع در مورد ضریب کشسانی نیز صادق است .

    الیاف کربن بسیار ترد هستند . لایه ها در الیاف با اتصالات ضعیف و اندروالسی به هم دیگر متصل شده اند . تجمع فلس مانند لایه ها موجب می شود تا رشد ترک در جهت عمود برمحور الیاف به آسانی صورت بگیرد . در خمش ، الیاف در کرنش های بسیار پایین می شکنند . با تمام این معایب ، الیاف کربن از نقطه نظر مجموع ویژگی های شیمیایی ، فیزیکی و مکانیکی منحصر به فردی که دارد ، در بسیاری از عرصه های مهندسی و علوم در دو دهه اخیر تقریبا ً بدون رقیب مانده است .

    کاربردهای الیاف کربن

    الیاف کربن در موارد صنعتی گوناگونی به کارمی رود که در این جا نمونه هایی از آن ارایه شده است :

    صنعت حمل و نقل

    کاربردهای صنعت حمل و نقل بدین گونه اند : مخازن گاز مایع خودروها ، قطعات موتور ، کمک فنر ، شفت های انتقال نیرو ، ملحقات چرخ و جعبه فرمان ، لنت های ترمز ، بدنه ماشین های مسابقه ، بدنه کشتی ها و فنرهای لول .

    صنایع ساختمانی و معماری

    مواد ساختاری پل ها ، ساز و کار پل های جمع شونده ، تقویت کننده بتن های پرمقاومت ، سازه های باربر ، دیوارهای جداکننده ، سازه های پیش تنیده برای کمک به سازه های بتنی حمل بار ، استفاده در تعمیر ساختمانهای در حال تخریب ، استفاده در جداره داخلی تونل ها برای جلوگیری از ریزش تونل و استفاده در رمپ ها برای جلوگیری از ریزش خاک را می توان از کاربردهای ساختمانی این الیاف دانست .

    صنایع هواپیما سازی و هوافضا

    سازه های داخلی کابین مسافرین اعم از پانل های جداره صندلی ها و میزها ، پوشش ها ، اجزای سازه ای ماهواره ها ، لبه بال هواپیماهای جنگنده ، نوک هواپیماهای مافوق صوت ، نازل موشک های دوربرد و قطعات حساس موتور هواپیماها نیز می توانند دارای الیاف کربن باشند .

    صنایع پزشکی

    الیاف کربن در ساخت استخوان مصنوعی ، اجزای تجهیزات پرتوی ایکس ، صندلی های چرخدار ، انواع اجزای مصنوعی بدن برای معلولین و دریچه قلب به کار می روند .

    بخش انرژی

    از جمله کاربردهای الیاف کربن در بخش انرژی ، می توان بدین موارد اشاره کرد : باتریهای سوختی ، پره های توربین و پره های آسیاب های بادی برای تولید برق از انرژی باد .

    صنایع الکترونیک ، تجهیزات الکتریکی و ماشین سازی

    این کاربردها عبارتند از : قاب رایانه های همراه ، اجزای رایانه ها ، بازوی ربات های صنعتی ، چرخ دنده ها ، غلتک ها ، چرخدنده های پرسرعت ، قطعات خود روغنکاری شونده ، آنتن ها ، مواد عایق الکتریکی ، مخازن تحت فشار ، غلتک چاپ گرها و قاب تلفن های همراه .

    ۱۳۸۵ آذر ۱۱, شنبه

    کاربرد نخهای الاستان بر روی ماشین های گردباف

    ا کنون در مورد کاربرد نخهای الاستان بر روی ماشین های جوراب بافی و ماشین های تخت باف بحث کرده ایم .در این مقاله به کاربرد نخهای الاستان بر روی ماشین های گردباف خواهیم پرداخت.

    با توجه به ساختار پارچه های حلقوی پودی ٬ این پارچه ها - حتی بدون حضور نخهای الاستان- دارای الاستیسیته و کشسانی معینی هستند. نیاز به پارچه هایی که علاوه بر کشسانی ٬ دارای راحتی پوشش نیز باشند در حال افزایش است. بدون استفاده از نخهای الاستان رسیدن به چنین خواسته ای ممکن نیست. تمامی ماشین های گردباف برای بافت نخهای الاستان مناسب هستند ٬چنانچه شرایط مشخصی برآورده شود:

    مقدار مشخصی از نخ بایستی در پریود زمانی برابر به سوزنهای بافندگی در هر سیستم تغذیه شود.
    کشش نخ بایستی در هر سیستم و در یک پرید زمانی مشخص٬ در سطح ثابتی نگه داشته شود.

    برآورده شدن این شروط برای دستیابی به وزن یکنواخت و کیفیت قابل اطمینان ضروری و اجتناب ناپذیر است. موارد استفاده از نخهای الاستان در ماشین های گردباف عموما برای تولید البسه زیر ٬ پارچه های تریکو و البسه ورزشی است. معمولا برای بهبود بخشیدن خواص پارچه های حلقوی پودی٬ کاربرد ۲ درصد الستان کافی است . اما اگر خواص کشسانی بالا برای مواردی نظیر لبلسهای شنا و غیره مورد نیاز باشد این سهم معمولا به ۴۰ درصد نیز می رسد. ماشین های گردباف یکرو سیلندر و دو رو سیلندر میتوانند برای بافت پارچه های تهیه شده از الاستان مورد استفاده قرار گیرند.در این مورد باید ظرافت الاستان با ظرافت ماشین گردباف مطابقت داشته باشد.

    طبیعتا هر ماشین گردباف به تغذیه کننده های متعددی مجهز است. این تغذیه کننده ها عموما اصطکاکی و یا انباره ای هستند. استفاده از تغذیه کننده های مذکور برای تغذیه نخ الاستان بدون پوشش مناسب نیست.برای تغذیه این نوع نخهای الاستان نیاز مند تغذیه کننده های بخصوصی است که در زیر نوعی از انرا ملاحظه می کنید.

    این تغذیه کننده که دارای مکانیزم مثبت تغذیه نخ است عموما بر روی ماشین های گردباف با قطر بزرگ استفاده می شود. بوبین الاستان در این سیستم به صورت مثبت به حرکت در آورده میشود. بوبین مذکور بر روی یک جفت غلتک افقی قرار می گیرد و بروی آنها بدلیل وزنش فشار داده می شود.این جفت غلتک افقی با سرعت یکسان دوران می کنند. این تغذیه کننده با دو مدل متفاوت ٬ یکی جهت تغذیه ۴ بوبین ۵۴ میلیمتری و دیگری با ظرفیت ۲ بوبین ۱۱۵ میلیمتری عر ضه شده است. پس از باز شدن نخ الاستان از روی بوبین ٬ این نخ از یک وسیله کنترل نخ پارگی گذشته و سپس مستقیم به سوزن تغذیه می شود. نخ لازم برای حداکثر چهار سیستم میتواند توسط یک تغذیه کننده ٬ تامین شود. این دستگاه تغذی کننده با سرعت مشخصی توسط یک تسمه محرک به حرکت در می اید و این سرعت توسط پولی محرک تسمه٬ نسبت به سرعت ماشین بافندگی ٬ قابل تنظیم می باشد. تنظیم این پولی کنترل دقیق کشش نخ الاستان را به همراه دارد.

    نکته ای در فرایند بافت نخ الاستان اهمیت زیادی دارد ٬ پرهیز از تغیرات غیر ضروری جهت نخ است که منجر به نایکنواختی محصول و یا حتی نخ پارگی می شود.

    چنانچه از نخ الاستان بدون پوشش برای تشکیل حلقه استفاده شود٬ آن بایستی بطور مشترک بهمراه یک نخ دیگر بعنوان نخ زمینه بافته شود. این مسئله ضروری است زیرا که ریسک بزرگی وجود دارد که نخ الاستان ممکن است پاره شود اگر پارچه حلقوی خیلی کشسان باشد. محدوده نمره نخهایی که در ماشینهای گردباف مورد استفاده قرار می گیرد ۱۱-۱۹۵ دسی تکس می باشد. تجربه نشان داده است که همراه با یک نخ الاستان ۴۴ دس تکس ٬ نخ زمینه با حداقل ۴۴ دسی تکس لازم است. معمولا الاستان همراه با نخ زمینه بصورت پلیتینگ بافته می شود. در این تکنیک نخ زمینه A و الاستان B به طور همزمان مطابق شکل زیر ٬ به گونه ای به سوزن ها تغذیه می شود که یکی از نخها در رو و دیگری در پشت فنی پارچه قرار می گیرد.

    در مورد ماشین های گردباف یکرو سیلندر ٬ نخ الاستان و زمینه بایستی به یک نخبر ویژه تکنیک پلیتینگ تغذیه شود. اما در مورد ماشین های گردباف دو رو سیلندر ( ریب و اینتر لاک) ٬ چنانچه از زمانبندی تاخیری برای تشکیل حلقه استفاده شود ٬ نخبر ویژه تکنیک پلیتینگ می تواند حذف شود و به جای آن از یک غلتک تغذیه استفاده می شود. در این حالت سوزن های صفحه بعد از سوزن های سیلندر برای تشکیل حلقه پایین می آیند. این تنظیم امکان آنرا بوجود می آورد که الاستان تنها بر روی سوزن های صفحه به صورت پلیتینگ بافته شود.

    کشش نخ الاستان در سیستم پلیتینگ از اهمیت زیادی بر خوردار است . کشش زیاد و یا کم میتواند منجر به نخ پارگی و یا نایکنواختی و کاهش سهم الاستان در پارچه تولیدی شود.معمولا کشش نخ الاستان ۱/. برابر نمره الاستان بر حسب دسی تکس انتخاب می شود.

    نخ الاستان در ماشین های بافندگی گرد باف میتواند به صورت نخ الاستان مرکب معمولی ( مخلوطی از الاستان و فیلامنت یا نخ ریسیده شده مانند پنبه تهیه شده بر روی ماشین رینگ) و یا نخ مرکب الاستان تهیه شده با جت هوا ٬ مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت می توان آنهرا را توسط تغذیه کننده های معمولی بدون نیاز به پلیتینگ بافت.