۱۳۸۵ اسفند ۲۷, یکشنبه

بافت پارچه سه بعدی بر روی ماشینهای بافندگی حلقوی

اين پارچه ها را كه ميتوان پارچه هاى چند لایه(شکل روبرو) نيز ناميد٬ مانند یک ساندویچ ٬ از دو سطح یا پارچهء بموازات هم تشکیل شده اند که توسط یک لایه واسطه به هم متصل شده اند. لایه داخلی یا واسطه میتواند به شکلهای متفاوتی مانند تیوب و یا شکلهای مهندسی دیگری بافته شود که گسترش دامنه کاربرد آنرا به دنبال دارد.
اگر چه استفاده از این نوع پارچه ها روز به روز در حال افزایش است٬ اما تاریخچه ابداع این روش تولید منسو جات ٬ به سال ۱۸۶۸ میلادی باز میگردد. ایده این روش تولید برای بافت تشکهای بافته شده با ماشین های بافندگی با دو بستر سوزن به ثبت رسیده
است. این پارچه ها در حقیقت همان پارچه های پرزداری هستند که به دو لایه مجزای پرزدار بریده نشده اند
معمولا پارچه های پرز دار از دو لایه مجزا تشکیل شده اند که توسط نخ پرز به متصل شده اند.شکل زیر نمایی از ماشین راشل دو میله سوزن را برای بافت پارچه های پرز دار استفاده می شود٬ را نشان می دهد.



در این روش ٬ ۴ میله راهنمای نخ کار بافت لایه های زیرین و بالایی را بر روی دو میله سوزن متفاوت انجام می دهند و یک میله راهنمای نخ عمل اتصال این دو لایه را با نخ پرز بر عهده دارد. این نخها پس از تولید پارچه توسط تیغه ای بریده و دو پارچه پرز دار تولید می شود. چنانچه این نخ بریده نشود در این صورت پارچه تولیدی یک پارچه چند لایه و یا سه بعدی است. در زیر نمای جانبی از یک پارچه سه بعدی را ملاحظه می کنید که بر روی ماشین راشل دو میله سوزن بافته شده است.


پارچه های تولید شده بر روی ماشین های تریکو و یا کتن به دلیل انکه دارای یک میله سوزن هستند ٬ مانند پارچه های یکرو سیلندر حلقوی پودی است. اما پارچه های تولیدی بر روی ماشین های پیچیده تر با دو میله سوزن ٬ مانند پارچه های اینترلاک حلقوی پودی است. بنابر این پارچه های چند لایه و یا سه بعدی نمی توانند بر روی ماشین های تریکو بافته شوند. ماشین های راشل هر دوی لایه خارجی این پارچه ها را بطور همزمان بر روی دو میله سوزن متفاوت تولید می کنند. بنابر این این امکان وجود دارد که هر کدام از لایه ها با طرحها و ساختارهای مختلفی بافته شود. هر دو لایه توسط یک نخ واسط که به طور منظم از یک میله سوزن به میله سوزن دیگر در حرکت است٬ بافته می شود. ماشین های راشل امروزی با توجه به محدوده وسیعتری از نخها را تحت پوشش قرار می دهند ٬ سرعت بالای دارند و توانایی تنظیم فاصله دو لایه خارجی را دارند٬ قابلیت بالایی برای تولید پارچه های چند لایه دارند. در شکل زیر یک ماشین راشل دو میله سوزن با ۶ شانه یا میله راهنمای نخ را نشان میدهد. هر میله سوزن المانهای بافت مورد نیاز خود را دارند. فاصله بین این دو میله سوزن از ۴ تا ۱۵ میلیمتر قابل تنظیم است. این بدان معنی است که میتوان بر روی این ماشین پارچه های چند لایه با ضخامت ۴ تا ۱۵ میلیمتر را بافت. برای بافت لایه های خارجی هر کدام دو شانه و برای بافت نخ واسط یا لایه واسط نیز دو شانه وسطی(۳ و ۴ ) استفاده می شود. ۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶

در شکل زیر حرکات لپینگ مربوط به یک پارچه چند لایه است که می تواند روی یک ماشین راشل دو میله سوزن با حداقل ۶ میله راهنمای نخ بافته شود. در این شکل میله راهنمای ۱ و ۲ عمل بافت روی میله سوزن جلویی ٬ میله راهنمای ۶ و ۷ عمل بافت روی میله سوزن عقبی و میله راهنمای ۳ ٬ ۴ و ۵ عمل بافت لایه واسطه را انجام میدهند.


در زیر نیز یک ماشین راشل دو میله سوزن با ۳ و ۲میله راهنما همراه با حرکات لپینگ مختلف برای دو میله سوزن و نخ واسط را نشان میدهد.



شرکت لیبا مدلهای مختلفی از ماشین های راشل دو میله سوزن را ارایه داده است که در زیر تصویری ازیک مدل این شرکت را ملاحظه می کنید. این ماشین راشل دو میله سوزن مجهز به ۶ شانه یا میله راهنمای نخ است و در عرض کاری ۸۴ تا ۱۳۰ اینچ و در گیج های مختلف ۱۶ ٬ ۲۰ ٬۲۲ ٬ ۲۴ ٬ ۲۸ و ۳۲ عرضه می شود.


موارد استفاده از پارچه های چند لایه عبارتست از : روکش صندلی اتومبیلها ٬ تهیه کفش های ورزشی ٬ تهیه لباسهای ایمنی مانند لباسهای ضد حریق٬ ضد میکروبی و تشکهای خواب. در مورد کاربرد پارچه های چند لایه در مقالات بعدی توضیحاتی بیشتری داده خواهد شد

۳ نظر:

Unknown گفت...

ba salam khedmate jenabe doctoe hasani.
matalebetoon vaghean jaleb boodan,omidvaram hamishe movafagh o pirooz bashid.

Textile Technology گفت...

kheili mamnoon.

ناشناس گفت...

ba salam va tashakor babate matlabaye khubetun,man nemitunam axatuno bebinam,chera?